Bemutatkozás

Vissza a Főoldalra

jj_0603

Fenyő Márta

Fenyő Márta vagyok, a Bioptron lámpa és a Sensolite fényágy, azaz a polarizáltfény-terápia feltalálója. 33 éve született a polarizált fény biológiai stimuláló hatásaival kapcsolatos találmányom. Azóta gyűjtöm a tapasztalatokat, végzem a kutatásokat ezzel a csodálatos természetes módszerrel kapcsolatban. Miért tartom olyan csodálatosnak a polarizált fényt? Mert természetes, nem árthat, és fantasztikus élettani hatásai vannak!

“Mindig segíteni és sohasem ártani, kizárólag építeni és soha nem rombolni!”
Ez az elv vezérelte gondolataimat és tetteimet egész életem során.

És mit hoz a sors! Találmányom, a polarizált fény-terápia éppen ezt az ars poetica-t testesíti meg a gyógyítás területén.

A polarizált fényterápia esetében ez azt jelenti, hogy ha valamilyen kórokozó, betegség támadja meg szervezetünket, akkor a polarizált fény segítségével nem a betolakodó elpusztítására törekszünk. Sokkal inkább mobilizáljuk a szervezet saját természetes erőit, védekező mechanizmusait, hogy hatékonyabban tudjon fellépni a kóros állapot megszüntetése érdekében.

Rövid önéletrajz

Fenyő Márta Katalin (Budapest, 1946. június 8. – ), fizikus

Fenyő Márta középiskolai tanulmányait Budapesten, az Eötvös József Gimnáziumban végezte, majd 1969-ben fizikusi diplomát szerzett az ELTE Természet Tudományi karán. Egyetemi tanulmányai során a Medicor Művektől társadalmi ösztöndíjat kapott, ezért első munkahelye a MEDICOR Orvosi műszereket gyártó vállalat volt. Itt került kapcsolatba az orvostechnikai kutatással és fejlesztéssel. Már munkaviszonyának kezdetén megszületett első jelentősebb találmánya, az Optix röntgenkép korrektor, amely az átvilágítási röntgenképek kontrasztját és kontúrjait emeli ki a jobb és biztosabb diagnosztizálás céljából, fele akkora röntgen dózis felhasználása mellett. 1978–1981 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai Intézetében dolgozott, ahol a lézerfény biológiai hatásait vizsgálta makromolekulákon.

Fenyő Márta fiatal fizikusként 1980-ban kereste fel Mester Endre professzor laboratóriumát a Szabolcs utcai Kórházban, ahol kis teljesítményű lézerfénnyel jó eredményekkel kezeltek lábszárfekélyes betegeket Mester professzor 1967-es felfedezése alapján.

További eredményei a digitális képkiértékelés felhasználásával történő automatizált vércsoport, valamint kvalitatív vérkép meghatározás elméletének kidolgozása, részletes és átfogó tanulmány készítése az ultrahang diagnosztika magyarországi bevezetése érdekében, Evolite-lámpa kifejlesztése, melyet 1980 és 1985 között szabadalmaztatott.

1990-ben Bioptron Gyógycentrum néven fényterápiás rendelőt nyitott Budapesten. A gyógycentrumban polarizáltfény-terápiával kezelik a betegeket. Munkája segítette a teljes testfelület kezelésére is alkalmas polarizáltfény-terápiás ágy kidolgozásában, kifejlesztésében. 1991-ben nyújtotta be első szabadalmi bejelentését a teljes emberi testfelület kezelésére is alkalmas nagy kiterjedésű polarizáltfény-fürdővel kapcsolatban („Polárium”).

Fenyő Márta 2004-es elsőbbségi időponttal szabadalmaztatta ezt a technológiát, ami először az Egyesült Államokban, ezt követően az európai országokban szabadalmi oltalmat nyert. 2007-ben találkozott Klein Péterrel és munkatársaival, akikkel közösen kifejlesztették a Sensolite fényágyat, aminek prototípusa 2008 novemberére készült el. A nagyközönség a fényágyat 2009 júniusa óta használja, azóta számos gyógyulásról referáltak.[1] Magyarország nagyvárosaiban és Budapesten több Sensolite Gyógycentrum működik.

Tanulmányok

 • 1964-69 ELTE TTK, kutató fizikus szak
 • 1978-81 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai Intézet

Szakmai tevékenység

 • 1969-78 Medicor Művek Kutató Fejlesztő Intézet, kutató fizikus Korai találmányok: OPTIX röntgenkép korrektor, automatizált vércsoport-meghatározás, kvalitatív vérkép meghatározás digitális képfeldolgozással. Kutatások az ultrahang-diagnosztika területén.
 • 1978-81 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai Intézete (a lézerfény biológiai hatásának vizsgálata molekuláris szinten).
 • 1987-88 Joliot Curie Sugárbiológiai Kutató Intézet (a polarizált fény immunmoduláló hatásának vizsgálata daganatos állatok kezelésében).
 • 1981-89 Az Evolite (később Bioptron) gyógylámpa kifejlesztése, a polarizált fény orvosi alkalmazásainak, valamint az immunrendszerre gyakorolt hatásainak kutatása.
 • 1989 Oxford, Slade Hospital (kutatás a polarizált fény immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban).
 • 1995 Tel Aviv, Bar Ilan University (kutatás a polarizált fény hatásával kapcsolatban daganatos állatok kezelésénél).
 • 1990-től A Bioptron Gyógycentrum megalapítása és irányítása Budapesten.
 • 1999-től Kutatói és fejlesztési tevékenység a Sensolite fényágy technológiájának kialakítása céljából.
 • 2004 Használati mintaoltalom bejelentése a Sensolite fényágy technológiájának leírására.
 • 2005 A magyar használati mintaoltalom szabadalmi kiterjesztése Európára és az USA-ra.
 • 2008 A Sensolite fénykibocsátó rendszerének kifejlesztése, és a prototípus kialakításának irányítása.
 • 2008-2010 között a szabadalmi oltalom elnyerése az USA-ban és Európában.

Díjak és kitüntetések

 • 1985 WIPO (World Exhibition for Young Inventors) fődíja az Evolite lámpáért
 • 1986 Zenith aranyérem az Evolite lámpáért
 • 1987 BNV Nagydíj az Evolite lámpáért
 • 1996 Aranyérem a Bioptron Gyógycentrum létrehozásáért és egyedülálló modelljéért az Eureka 96 brüsszeli Nemzetközi Találmányi Világkiállításon
 • 1996 A brüsszeli polgármester kiemelkedő jelentőségű találmányokért évenként egyetlen alkalommal odaítélt díja
 • 1998 és 2002 GENIUS díj a Genius Találmányi Kiállításokon a polarizált fényterápia felfedezéséért illetve annak a teljes test kezelésére alkalmas kiterjesztéséért.
 • 2000 Aranyérem a teljes testfelület polarizáltfény-kezelését tartalmazó találmányért a brüsszeli Eureka 2000 Nemzetközi Találmányi Világkiállításon
 • 2006 Az Esélyegyenlőségi Minisztérium Pro Familiae Életmű Díja a polarizáltfény-terápia felfedezésnek az emberek gyógyításában betöltött szerepéért
 • 2011 A La Femme magazin értékelése alapján bekerült ” Az 50 legbefolyásosabb magyar nő” körébe

Szakmai önéletrajz

Fenyő Márta, mint feltaláló és vállalkozó, 1999

Pályázati önéletrajz

Márta Fenyő – The inventor (detailed)