Önéletrajz

Fenyő Márta vagyok, a Bioptron lámpa és a Sensolite fényágy, azaz a polarizáltfény-terápia feltalálója. 43 éve született a polarizált fény biológiai stimuláló hatásaival kapcsolatos találmányom. Azóta gyűjtöm a tapasztalatokat, végzem a kutatásokat ezzel a csodálatos természetes módszerrel kapcsolatban. Miért tartom olyan csodálatosnak a polarizált fényt? Mert természetes, nem árthat, és fantasztikus élettani hatásai vannak!

“Mindig segíteni és sohasem ártani, kizárólag építeni és soha nem rombolni!
Ez az elv vezérelte gondolataimat és tetteimet egész életem során.

És mit hoz a sors! Találmányom, a polarizált fény-terápia éppen ezt az ars poetica-t testesíti meg a gyógyítás területén.

A polarizált fényterápia esetében ez azt jelenti, hogy ha valamilyen kórokozó, betegség támadja meg szervezetünket, akkor a polarizált fény segítségével nem a betolakodó elpusztítására törekszünk. Sokkal inkább mobilizáljuk a szervezet saját természetes erőit, védekező mechanizmusait, hogy hatékonyabban tudjon fellépni a kóros állapot megszüntetése érdekében.”

 

Rövid önéletrajz

Fenyő Márta Katalin (Budapest, 1946. június 8. – ), fizikus

Középiskolai tanulmányait Budapesten, az Eötvös József Gimnáziumban végezte, majd 1969-ben fizikusi diplomát szerzett az ELTE Természet Tudományi karán. Egyetemi tanulmányai során a Medicor Művektől társadalmi ösztöndíjat kapott, ezért első munkahelye a MEDICOR Orvosi műszereket gyártó vállalat volt. Itt került kapcsolatba az orvostechnikai kutatással és fejlesztéssel. Már munkaviszonyának kezdetén megszületett első jelentősebb találmánya, az Optix röntgenkép korrektor, amely az átvilágítási röntgenképek kontrasztját és kontúrjait emeli ki a jobb és biztosabb diagnosztizálás céljából, fele akkora röntgen dózis felhasználása mellett.

1978–1981 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai Intézetében dolgozott, ahol a lézerfény biológiai hatásait vizsgálta makromolekulákon.

Fiatal fizikusként 1980-ban kereste fel Mester Endre professzor laboratóriumát a Szabolcs utcai Kórházban, ahol kis teljesítményű lézerfénnyel jó eredményekkel kezeltek lábszárfekélyes betegeket Mester professzor 1967-es felfedezése alapján.

További eredményei a digitális képkiértékelés felhasználásával történő automatizált vércsoport, valamint kvalitatív vérkép meghatározás elméletének kidolgozása, részletes és átfogó tanulmány készítése az ultrahang diagnosztika magyarországi bevezetése érdekében, Evolite-lámpa kifejlesztése, melyet 1980 és 1985 között szabadalmaztatott.

1990-ben Bioptron Gyógycentrum néven fényterápiás rendelőt nyitott Budapesten. A gyógycentrumban polarizáltfény-terápiával kezelik a betegeket. Munkája segítette a teljes testfelület kezelésére is alkalmas polarizáltfény-terápiás ágy kidolgozásában, kifejlesztésében. 1991-ben nyújtotta be első szabadalmi bejelentését a teljes emberi testfelület kezelésére is alkalmas nagy kiterjedésű polarizáltfény-fürdővel kapcsolatban („Polárium”).

Fenyő Márta 2004-es elsőbbségi időponttal szabadalmaztatta a tetszőleges méretű és tetszőleges alakú, lineárisan polarizált fényt kibocsátó fényforrás technológiáját.

Ez a technológia, először az Egyesült Államokban, ezt követően az európai országokban is szabadalmi oltalmat nyert. 2007-től kezdődően kifejlesztésre került a Sensolite fényágy, melynek prototípusa 2008 novemberére készült el és került kipróbálásra.

A nagyközönség a fényágyat 2009 júniusa óta használja, azóta számos gyógyulásról referáltak.

 

Tanulmányok

1964-69 ELTE TTK, kutató fizikus szak
1978-81 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai Intézet

Szakmai tevékenység

1969-78 Medicor Művek Kutató Fejlesztő Intézet, kutató fizikus Korai találmányok: OPTIX röntgenkép korrektor, automatizált vércsoport-meghatározás, kvalitatív vérkép meghatározás digitális képfeldolgozással. Kutatások az ultrahang-diagnosztika területén.
1978-81 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai Intézete (a lézerfény biológiai hatásának vizsgálata molekuláris szinten).
1987-88 Joliot Curie Sugárbiológiai Kutató Intézet (a polarizált fény immunmoduláló hatásának vizsgálata daganatos állatok kezelésében).
1981-89 Az Evolite (később Bioptron) gyógylámpa kifejlesztése, a polarizált fény orvosi alkalmazásainak, valamint az immunrendszerre gyakorolt hatásainak kutatása.
1989 Oxford, Slade Hospital (kutatás a polarizált fény immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban).
1995 Tel Aviv, Bar Ilan University (kutatás a polarizált fény hatásával kapcsolatban daganatos állatok kezelésénél).
1990-től A Bioptron Gyógycentrum megalapítása és irányítása Budapesten.
1999-től Kutatói és fejlesztési tevékenység a Sensolite fényágy technológiájának kialakítása céljából.
2004 Használati mintaoltalom bejelentése a Sensolite fényágy technológiájának leírására.
2005 A magyar használati mintaoltalom szabadalmi kiterjesztése Európára és az USA-ra.
2008 A Sensolite fénykibocsátó rendszerének kifejlesztése, és a prototípus kialakításának irányítása.
2008-2010 között a szabadalmi oltalom elnyerése az USA-ban és Európában.

 

Díjak és kitüntetések

1985 WIPO (World Exhibition for Young Inventors) fődíja az Evolite lámpáért
1986 Zenith aranyérem az Evolite lámpáért
1987 BNV Nagydíj az Evolite lámpáért
1996 Aranyérem a Bioptron Gyógycentrum létrehozásáért és egyedülálló modelljéért az Eureka 96 brüsszeli Nemzetközi Találmányi Világkiállításon
1996 A brüsszeli polgármester kiemelkedő jelentőségű találmányokért évenként egyetlen alkalommal odaítélt díja
1998 és 2002 GENIUS díj a Genius Találmányi Kiállításokon a polarizált fényterápia felfedezéséért illetve annak a teljes test kezelésére alkalmas kiterjesztéséért.
2000 Aranyérem a teljes testfelület polarizáltfény-kezelését tartalmazó találmányért a brüsszeli Eureka 2000 Nemzetközi Találmányi Világkiállításon
2006 Az Esélyegyenlőségi Minisztérium Pro Familiae Életmű Díja a polarizáltfény-terápia felfedezésnek az emberek gyógyításában betöltött szerepéért
2011 A La Femme magazin értékelése alapján bekerült ” Az 50 legbefolyásosabb magyar nő” körébe

 

A teljes szöveghez kattints a cikk címére:

Szakmai önéletrajz

Fenyő Márta, mint feltaláló és vállalkozó, 1999

Pályázati önéletrajz

Márta Fenyő – The inventor (detailed)

Márta Fenyő – Wikipedia oldala