Polarizált fény terápia

Polarizált fény terápia

A GYÓGYÍTÓ HATÁS FELFEDEZÉSE, A TALÁLMÁNY

Az 1970-es évek végén a sebeket és fekélyeket sikeresen kezelte kisteljesítményű lézerfénnyel Mester Endre professzor. Fenyő Márta munkatársaival felfedezte, hogy a lézerfény jellemző tulajdonságai közül a polarizáció felelős a biostimulációért, így a makacs sebekés fekélyek gyógyulásáért. Így született meg találmányuk és szabadalmuk „Módszer és berendezés testfelületi sebek és sérülések gyógyítására”, más szóval: a Polarizált Fényterápia. Fenyő Márta és kutatócsoportja felfedezte a polarizált fény stimuláló hatását minden élő biológiai rendszerre, beleértve az emberi szervezet öngyógyító képességének jelentős mobilzációját is a humán-terápiában. Ez elsősorban a polarizált fénynek a sejtfunkciók regenerációjára, serkentésére és harmonizációjára gyakorolt hatásával magyarázható. A polarizált fényterápia olyan hosszantartó, makacs betegségek kezelésében is eredményeket hozott, mint a fekélyek, pattanások és más krónikus bőrbetegségek, valamint sportsérülések. A széles spektrumban kibocsátott, alacsony intenzitású, Lineárisan Polarizált Fény a közelmúltban újabb áttörést hozott a gyógyításban. A legtöbb esetben a bőrfelület korlátozott mérettel rendelkező területeinek kezelési ideje 2-30 perc. Azokban az esetekben, amikor nagy felületeket kell kezelni, a fénysugárral a teljes területet kell pásztázni, ami nyilvánvalóan hosszabb időt igényel. Fenyő Márta 2004-ben feltalálta és védetté tette a LED-ekből épült, Polarizált Fényt kibocsátó fényforrás technológiáját, amely lehetővé tette tetszőleges méretű és formájú fénykibocsátó felülettel rendelkező orvosi berendezések elkészítését. Ezzel a technológiával olyan orvostechnikai eszközöket lehet készíteni, amelyek mind nagyon kis felületek (pl. 1 cm2), mind nagy felületek kezelésére is alkalmasak, így lehetővé vált akár a teljes testfelület kezelése a biostimuláló és gyógyító Polarizált Fénnyel.

A POLARIZÁLT FÉNYTERÁPIA HATÁSMECHANIZMUSA

A polarizált fény jelentősen fokozza az immunkompetens sejtek aktivitását. Ezen felül stabilizálja a vörösvérsejtek sejtmembránját és extra mennyiségű oxigén megkötésére, megtartására és szállítására serkenti azokat. A polarizált fénnyel végzett kezelés jelentősen serkenti a T-limfociták aktivitását, melyek az emberi testben percről percre keletkező olyan hibás sejtek millióinak felismerését és legyőzését végzik, amelyek később súlyos betegségekért és rosszindulatú elváltozásokért válnak felelőssé. Ezáltal ez a kezelés megelőzheti a többé-kevésbé súlyos betegségeket, valamint megkönnyíti és felgyorsítja az elhúzódó betegségekből való felépülést. A vörösvértestek megnövekedett oxigénmegkötő, -megtartó és -szállító képessége révén több létfontosságú oxigén áll a sejtek rendelkezésére, amint azt az 1980-as évek elején Fenyő Márta ill. Lengyel Imre professzor, az Országos Érsebészeti Intézet Laboratóriumának osztályvezető főorvosa által végzett közös kutatómunka bizonyította..

A KÜLÖNBÖZŐ LÁTHATÓ- ÉS KÖZELI INFRAVÖRÖS- HULLÁMHOSSZAK BEHATOLÁSI MÉLYSÉGE A BŐRBE

Az elektromágneses spektrum a különböző hullámhosszak széles skáláját foglalja magában, kezdve a nagyon rövid ultraibolya (UV) hullámhosszaktól a hosszabb, közeli infravörös (IR) hullámhosszakig. A polarizált fényterápia (Polarized Light Therapy, /PLT/) a látható és közeli infravörös hullámhosszakat használja fel a kezelés során.
A bőrbe történő behatolás mélysége az adott hullámhossztól függ, így az egyes hullámhosszak esetében eltérő.

HOGYAN SERKENTI A POLARIZÁLT FÉNYTERÁPIA AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉT?

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a polarizált fénnyel kezelt sebek és krónikus fekélyek gyógyulásnak indultak. A polarizált fény serkenti a test önvédelmi mechanizmusait. Megállapítást nyert, hogy a sejtvédelem jelentősen felerősödött a fényterápia hatására. A polarizált fénnyel végzett kezelést követően a fehérvérsejtek (neutrofil granulociták) aktívabbá váltak: az intercelluláris (sejtek közötti) térben lévő baktériumok nagy részét bekebelezték.A Polarizált Fénykezelést megelőzően az intercelluláris (sejtek közötti térben lévő) baktériumok nagymértékben akadályozták a sebgyógyulást. A vizsgálatok során a sebváladék mintákból készült mikroszkópos felvétel igazolta, hogy a polarizált fénykezelést követően a neutrofil granulocitáktól eltérő, az immunvédelem magasabb fokát képviselő fehérvérsejtek – mint a limfociták, monociták és eozinofil sejtek – száma szignifikánsan megemelkedett a mikroszkóppal vizsgált kenetben. A Polarizált Fénykezelés a sejtes védekezés serkentése mellett a humorális immun-védekezést is stimulálta. A fénykezelés következtében az Immunglobulinok mennyisége megnövekedett. Már egyetlen fénykezelés után vett sebváladék mintájának immunoelektroforézise minden kétségen kívül igazolta nyolcféle létfontosságú immunglobulin abszolút mennyiségének szignifikáns növekedését. A polarizált fény magasabb szintre emelte az emberi szervezet védekező képességét – magyarázza kutatási eredményeit Fenyő Márta. A későbbi kutatások eredményeinek köszönhetően a polarizált fény immunrendszerre gyakorolt serkentő hatása laboratóriumi vizsgálatokkal többször igazolódott in vitro és in vivo is: kimutatták, hogy a polarizált fény serkenti a T-limfociták aktivitását a vérben.

A POLARIZÁLT FÉNYTERÁPIA BIOFIZIKAI HÁTTERE

Mi az a polarizált fény?
Hogyan állítható elő?
Bármely fényforrásból kibocsátott fénynyaláb a tér minden irányában oszcilláló (rezgő) fényhullámok formájában terjed. A közvetlenül a fénynyaláb útjába helyezett polarizáló szűrő csak a fénynyaláb azon összetevőit engedi át, amelyek a tér egyetlen kitüntetett irányában oszcillálnak (rezegnek). A polarizált fény hatása a lipid kettős rétegre A polarizált fény hullámai a tér egy kitüntetett síkjában terjednek. A feltaláló Fenyő Márta és kutatócsoportja által kidolgozott biofizikai modell szerint az ebben a meghatározott síkban oszcilláló (rezgő) elektromágneses tér kismértékben átrendezi a sejtmembrán lipid kettős rétegének poláros fejeit. Egy magasabb energiaszint elérésével a sejtmembrán rendezettebbé válik. Ez a kisebb szerkezeti változás a sejtmembrán erősítő szerepe miatt jelentős biológiai hatásokat eredményezhet; befolyásolhatja a membrán fluiditását, áteresztő képességét, a membránhoz szorosan kötődő fehérjék mozgási lehetőségét, az adott sejt anyagcsere- és transzportfolyamatait. Szoros kapcsolat van a sejtmembránt felépítő lipid kettős réteg és a hozzá kötött fehérjék között. A membrán képes a poláros fejek polarizált fény által indukált átrendeződéséből származó energiát a fehérjék felé továbbítani, amelyek gyakorlatilag minden sejttevékenységgel kapcsolatos folyamatot befolyásolnak, mint például a sejtek energiatermelése, immunfolyamatok és enzimreakciók, beleértve az aktív és passzív transzport folyamatokat is. A sejtmembrán kiemelkedő biokémiai szerepet tölt be, ezért a polarizált fény által kiváltott.kismértékű szerkezeti változás jelentős biokémiai folyamatokat befolyásolhat, beleértve a felismerési folyamatokat (antitestek, hormonok), az energiaátvitelt és átalakítást, mint például az oxidatív foszforilációt, valamint az információátvitelt (neurotranszmitter). A Polarizált Fény emellett fokozza a vörösvértestek több oxigént megkötő, megtartó és szállító képességét, stabilizálja a vörösvértestek membránját, ezáltal fokozza azok stabilitását oxigénszegény környezetben. Javítja a vérkeringést; ezért a megnövekedett oxigénmennyiség gyorsabban éri el a sejteket, szerveket és szervrendszereket. Különféle biológiai modellrendszereken végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a polarizált fény elősegíti a szervezet önvédelmi képességét. Serkenti az immunrendszert, elősegíti a regenerációs folyamatokat az egész szervezetben, ezáltal segíti a sebgyógyulást is. Eddigi gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy a polarizált fény közvetlen jótékony hatással van az idegvégződésekre, energiapályákra, idegszövetekre és ezáltal enyhíti vagy megszünteti a fájdalomérzetet. A fent hivatkozott ismeretek alapján levonható a következtetés: a Polarizált Fénykezelés kiegyensúlyozza és harmonizálja a normálistól eltérő biológiai folyamatokat.